Jak wiadomo, lepiej zapobiegać niż leczyć, szczególnie jeśli chodzi o tak poważne choroby jak nowotwór. Jedną z metod zapobiegania rakowi jest odpowiednia dieta, oparta przede wszystkim na warzywach i owocach. Chyba najbardziej znanym ze swojego antynowotworowego działania warzywem jest pomidor. O tym jak pomidory chronią przed rakiem piszemy poniżej.
Każdy ekspert od żywienia deklaruje prozdrowotne właściwości pomidorów i robionych z nich przetworów. Związki zawarte w pomidorach chronią przed nowotworami (głównie prostaty, piersi, odbytu, płuc, żołądka), zakrzepami, wylewami, chorobami skóry. Wysoka zawartość potasu, magnezu, fosforu, witaminy C, błonnika i wielu innych składników pozwala też na zachowanie odpowiedniej masy mięśniowej, gęstości kości i uniknięcia powstania kamieni nerkowych.
Najważniejszym związkiem istotnym z punktu widzenia profilaktyki raka piersi jest likopen, który nie tylko nadaje pomidorom intensywnie czerwoną barwę, lecz również jest najsilniejszym antyutleniaczem z całej grupy karotenoidów. Warto pamiętać, iż więcej likopenu zawierają przetwory z pomidorów niż same te warzywa (mają cztery razy lepszą przyswajalność od surowych pomidorów). Naukowcy zalecają spożywanie jednego pomidora dziennie lub talerza zupy pomidorowej bądź szklanki soku pomidorowego albo dwóch łyżek keczupu.
Ryzyko raka piersi rośnie u pań po okresie menopauzalnym, tj. w wieku często cechującym się zwiększeniem masy ciała u kobiet, a tym samym-większym BMI. Jak wykazują to badania: łatwiej jest uchronić się przed chorobą, kiedy stosuje się odpowiednią dietę.
Naukowcy z Uniwersytetu Rutgers w amerykańskim stanie New Jersey otwarcie mówią o tym, że nawet krótki okres codziennego spożywania pomidorów i produktów na ich bazie pozytywnie wpływa na kobiety zagrożone rakiem piersi. Okazało się bowiem, że gdy codzienne menu będzie bogate w pomidory, to panie utrzymają hormony odgrywające rolę w regulacji metabolizmu tłuszczów oraz cukru na odpowiednim poziomie. Przeprowadzone przez Amerykanów badania wskazują na to, iż efekt podniesienia się poziomu adiponektyny, hormonu biorącego udział w regulacji poziomu cukru we krwi i ilości tłuszczu, jest silniejszy u kobiet z niższym BMI.
Badania przeprowadzone w Brazylii potwierdziły tezę, że kobiety, które regularnie spożywają pomidory są mniej zagrożone nowotworem piersi. Wszystko dzięki likopenowi – antyoksydantowi o działaniu przeciwnowotworowym, który nie tylko hamuje wzrost raka piersi, ale także powoduje apoptozę (czyli samobójczą śmierć) komórek nowotworowych. Podobne właściwości posiada arbuz, cechujący się też sporą zawartością likopenu.
Niektóre osoby powinny jednak zachować ostrożność przy spożywaniu pomidorów: te przyjmujące leki w postaci beta-blokerów oraz te cierpiące na chorobę refluksową przełyku. Warto podkreślić, iż najzdrowsze są warzywa z upraw ekologicznych.
Dodaj komentarz