Długotrwałe i nadmierne spożywanie alkoholu prowadzi do zwiększenia ryzyka zachorowania na nowotwór piersi, który stanowi efekt zaburzenia metabolizmu estrogenów w wątrobie. Warto pamiętać, że alkohol oraz hormon estrogen rozkładają się w wątrobie. Nadmierne spożywanie napojów alkoholowych sprawia, że wątroba traci zdolność do metabolizowania estrogenów w wątrobie.
Skutkiem tego jest zwiększenie poziomu tego hormonu we krwi, co przyczynia się do zwiększenia ryzyka zachorowania na raka sutka.
Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Waszyngtonie przeprowadzili badania, na podstawie których dostrzegli konotację pomiędzy zachorowalnością na nowotwór piersi wśród kobiet, a regularnym spożywaniem przez nie alkoholu. Okazuje się, że kobiety, które przyjmowały codziennie porcję alkoholu w postaci np. lampki wina czy piwa o pojemności 250 ml, były aż o 34% bardziej narażone na zachorowalność na raka piersi. Naukowcy podkreślają, że ryzyko wzrasta szczególnie wśród młodych kobiet, które zaczynają regularnie spożywać alkohol. Zdaniem badaczy najbardziej narażone są nastolatki, a także kobiety po 20. roku życia. W szczególności te, które jeszcze nie rodziły. Zauważono bowiem, że ciąża i urodzenie dziecka, a także karmienie piersią, znacznie zmniejszają ryzyko zachorowania na tego typu nowotwór.
Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda w Bostonie na podstawie kilkuletnich badań zauważyli, że ryzyko zachorowania na raka piersi rośnie nawet przy niewielkim spożyciu alkoholu (choć ciągle, ich zdaniem, utrzymuje się na niewielkim poziomie). Ponadto badacze ci odkryli, że wzrost ryzyka nowotworu piersi determinuje nie częstość sięgania po alkohol, lecz sposób picia. Picie na akord, tzn. spożywanie dużej ilości alkoholu jednorazowo, w krótkim czasie np. podczas imprez weekendowych wpływa na zwiększenie ryzyka zachorowania.
Jak podają wnikliwe analizy spożywanie alkoholu stanowi uznany czynnik ryzyka dla nowotworów piersi. Okazuje się, że około 60% przypadków tej jednostki chorobowej, jest związanych z piciem.
Wyniki badań zamieszczonych na łamach „Journal of Clinical Oncology” wskazują, że spożywanie umiarkowanych ilości alkoholu (około 3-4 kieliszków wina w tygodniu) zwiększa ryzyko nawrotów nowotworu piersi, a także zgonu z tego powodu. Spośród kobiet, które piły minimum 4 napoje zawierające po 10 gramów czystego alkoholu, 35% było narażonych na nawrót choroby, zaś 50% na zgon z jego powodu w porównaniu z kobietami, które nie piły alkoholu po usłyszeniu diagnozy. Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Bostońskiego prowadzący te badania wskazują jednocześnie na konieczność ich kontynuowania, ponieważ dotychczasowe badania wpływu alkoholu na losy kobiet z rakiem piersi nie są jednoznaczne. Większość dużych badań nie znajduje konotacji dla umiarkowanego picia i ryzyka nawrotu nowotworu bądź zgonu pacjentek. Jednakże pojawiły się nowe badania, w których znaleziono powiązanie pomiędzy hormonozależnym rakiem piersi, a spożywaniem przez kobiety alkoholu. Zauważono, że zachodzi wyższe ryzyko rozwoju nowotworu w drugiej piersi, jeśli kobieta wypija ponad 7 napojów alkoholowych tygodniowo.
Dodaj komentarz